«Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ταξιδεύει με τον Ιωάννη Καποδίστρια στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας»

Τη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας επισκέφθηκαν μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου όπου είχαν την ευκαιρία μέσω της «Μουσειοσκευής Καποδίστρια» να μεταφερθούν νοερά στην Κέρκυρα του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του 19ου, στα Βαλκάνια των επαναστάσεων και της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Μέσα από αντίγραφα αντικειμένων και εγγράφων από τη συλλογή του Μουσείου και το ψηφιακό αρχείο Ι. Καποδίστριας, γνώρισαν τη μεγαλειώδη προσωπικότητα του Α΄ Κυβερνήτη της Ελλάδος, τη βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική πλευρά της προσωπικότητάς του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την αλληλογραφία του με τη Ρωξάνδρα, και θαύμασαν την αφοσίωσή του στα συμφέροντα της πατρίδας του.

 Οι μαθητές/τριες ταξίδεψαν μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια μέσω της Μουσειοσκευής ΄΄Ιωάννης Καποδίστριας΄΄, που  είχε ως κεντρικό θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου και χαρισματικού  πολιτικού. Η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια δεν ήταν απλά μία κατασκευή μιας μουσειακής ή μιας αρχειακής συλλογής. Ήταν ένα «μαγικό» ιστορικό κουτί, στα συρτάρια του οποίου «ξεδιπλώθηκαν» καρτέλες πληροφοριών, εικόνες αντικειμένων ή έγγραφα, καρτέλες δραστηριοτήτων και αντίγραφα αντικειμένων της Συλλογής του «Μουσείου Ιωάννης Καποδίστριας». Τα παιδιά  μέσω της Μουσειοσκευής ενημερώθηκαν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, εξερεύνησαν, επεξεργάστηκαν, ανακάλυψαν και  παρουσίασαν τα ίδια κομμάτι από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους κάνοντας  ένα ταξίδι στο παρελθόν. 

Επιπλέον οι μαθητές/τριες  ξεναγήθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου από τη βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για την ίδρυση του χώρου και τη δωρεά από την κα Κατερίνα-Νταϊάνα Δημουλά-Μέρριαμ, η οποία οραματίστηκε κι έκανε πράξη αυτή τη σύγχρονη βιβλιοθήκη. 

Ευχαριστούμε πολύ τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για την θερμή υποδοχή τους και για τον ιδιαίτερο και μαγευτικό τρόπο διδασκαλίας που εφήρμοσαν  και παρακίνησαν τους μαθητές/τριες να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτό το ταξίδι της γνώσης.  Συγχαίρουμε τα παιδιά μας για την άψογη συμπεριφορά τους και τους εκπαιδευτικούς κ. Ζήμου Φωτεινή  και κ. Ντίνα Μαρία που οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτήν τη δράση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις